top of page

Přírodní nebo umělý kámen na kuchyňskou desku?

Přinášíme vám srovnání přírodního a umělého kamene, při použití na kuchyňskou pracovní plochu. Snad se nám podaří je blíže představit a pomoci vám ujasnit váš budoucí výběr.


přírodní kámen kvartet
Přírodní kámen kvarcit TajMahal

Proč si vybrat materiál kamenného typu?


Po mnoha letech zkušeností s výrobou a opracováním přírodního kamene, stovkách realizovaných kuchyní v desítkách druhů kamenů, umělých kamenů i keramických obkladů určených pro kuchyňské desky, máme své favority, jak mezi výrobci, tak v jednotlivých materiálech. Pokud nyní vynecháme z recenze přírodní dřevo, které má své jasné kouzlo, ovšem je velmi náročné na údržbu, a také lamino, které je praktické, ale má spolu se dřevem nepřítele, a tím je v kuchyni všude přítomná voda. Výše uvedené materiály, tedy přírodní kámen, umělý kámen i keramický obklad, mají také své pro a proti. Co se týká hlediska praktičnosti a trvanlivosti, všechny můžeme doporučit. Ohledně výběru designů, v současnosti téměř neexistuje omezení, stačí si vysnít svou kuchyň!


Přírodní kámen


Přírodní kámen má mnoho výhod, které ho činí populárním materiálem pro různé účely, především stavebnictví, designu interiérů a exteriérů. Na kuchyňské pracovní desky je vhodná především žula nebo kvarcit. K hlavním výhodám přírodního kamene patří:

  1. Estetická hodnota: nabízí krásný a unikátní vzhled díky různým texturám, barvám a vzorům. Každý kámen je jedinečný, což umožňuje vytvářet originální designové prvky.

  2. Trvanlivost: je velmi odolný a může vydržet desítky let bez významného opotřebení. Je odolný vůči poškrábání, teplotním výkyvům a oděru. Při správné péči jde o stálý materiál, odolný proti vyblednutí.

  3. Snadná údržba: je snadno udržovatelný. Stačí obvykle používat mírně vlhkou houbičku nebo hadřík k čištění. Průměrně každých 6 měsíců doporučuje tzv. impregnování desky speciálním přípravkem.

  4. Opravitelnost: pokud se stane, že si např. okraj kamenné desky uštípněte (pepř. neopatrnou manipulací s pánví či těžkým ostrým předmětem), přírodní kámen je dobře opravitelný a nic nebrání v jeho dalším plnohodnotném užívání.

  5. Ekologický materiál: je obnovitelným a přírodním materiálem, což ho činí ekologicky šetrným. Jeho těžba a zpracování mohou být prováděny s minimálním dopadem na životní prostředí.

  6. Odolnost vůči ohni: Mnoho druhů přírodního kamene je odolných vůči ohni a nepodléhá hoření, což z něj činí bezpečný materiál pro interiéry i exteriéry.

  7. Hodnota nemovitosti: může zvýšit hodnotu nemovitosti. Jeho luxusní vzhled a dlouhá trvanlivost jsou atraktivní pro potenciální kupce.

  8. Různorodost: dnes už je k dispozici široký výběr designů, od nejsvětlejších, přes různě barevné s rozmanitou kresbou, či jemné s minimální kresbou, až po zcela černé materiály. Taktéž u povrchů můžete vybírat z lesklého, saténového, tzv. leather finish (imitace kůže) nebo výrazného antikovaného povrchu.

  9. Hypoalergenní: je hypoalergenní materiál, což znamená, že je vhodný pro lidi trpící alergiemi.

Je však třeba poznamenat, že cena a náročnost na instalaci přírodního kamene mohou být vyšší než u jiných materiálů.


Umělý kámen Technistone


Technistone je známý výrobce umělého kamene, který vyrábí kvartzové desky, jež mají řadu výhod. Některé z hlavních výhod Technistone zahrnují:

  1. Estetický vzhled: nabízí širokou škálu barev, textur a vzorů, což umožňuje vytvářet různé designové efekty. Může napodobovat vzhled přírodního kamene nebo mít moderní a uniformní vzhled, podle potřeby.

  2. Odolnost: desky jsou velmi odolné vůči poškrábání, vlhkosti a chemikáliím. To je činí vhodnými pro použití v náročných prostředích, jako jsou např. kuchyně.

  3. Trvanlivost: mají dlouhou životnost a mohou vydržet mnoho let bez významného opotřebení.

  4. Snadná údržba: je snadno udržovatelný materiál. K čištění stačí obvykle používat mýdlovou vodu a jemný hadřík.

  5. Hygienický: díky své hladké a neabsorbující povrchové struktuře je hygienický a odolný vůči skvrnám a bakteriím.

  6. Flexibilita ve tvarování: kvartzový materiál lze snadno tvarovat do různých tvarů a designových prvků, což umožňuje tvorbu unikátních a přizpůsobených dílců.

  7. Lehkost: Kvartzové desky Technistone jsou lehčí než některé druhy přírodního kamene, což zjednodušuje jejich manipulaci a instalaci.

  8. Ekonomická alternativa: umělý kámen může být cenově dostupnější než některé druhy přírodního kamene, což umožňuje dosáhnout luxusního vzhledu za nižší náklady.

  9. Ekologické hledisko: některé varianty obsahují recyklovaný materiál, což může snížit negativní dopad na životní prostředí.

Je důležité vzít v úvahu specifické potřeby a požadavky vašeho projektu, abyste mohli rozhodnout, zda je Technistone vhodným materiálem pro vaše účely.


Umělý kámen Technistone Calacatta

Individuální výběr potřebám na míru


Výběr mezi přírodním a umělým kamenem závisí také na následujících faktorech:

  • Estetické preference: Jaký vzhled preferujete pro svůj projekt?

  • Náročnost na údržbu: Jaký typ údržby jste ochotni provádět?

  • Náklady: Jaký je váš rozpočet pro projekt?

  • Funkčnost: Jaký materiál nejlépe vyhovuje vašim potřebám a použití?

  • Osobní hledisko: Vždy je nejlepší a přímo vhodné, osobně porovnat a "osahat" si daný materiál, jak s ním rezonujete, jak se ním cítíte, jak konkrétně vás oslovuje.

Oba druhy materiálů mají své místo a uplatnění v různých projektech, a proto je důležité pečlivě zvážit všechny faktory před rozhodnutím. Jsme vám rádi s dispozici v poradenství jak designovém, tak technickém. Pomůžeme vám udělat správnou volbu.


Více informací materiálech pro kuchyně najdete na stránce Kuchyně.

53 zobrazení0 komentářů
bottom of page